Interviu cu Alexandra Cîrtog, Nodart

Pe Alexandra o știu din pozele contului de Instagram mynodart. Am apreciat-o în tăcere, în spatele ecranului până când mi-am făcut curaj să îi scriu. Și cu toate că aprecierile mele continuă în spatele ecranului, cel mai mult mă bucură că i le-am făcut cunoscute. Acum sunt entuziasmată că după un schimb de replici, am ajuns să legăm cu noduri foarte strânse o colaborare mai mult decât perfectă între plante și macramé.

În final, i-am propus Alexandrei să ne vedem la un ceai când lumea ne va fi mai dragă iar vouă vă propun să o descoperiți din prisma pasiunii pentru noduri.

Alexandra, spune-mi despre tine. Cine ești tu?

Eu sunt Alexandra Cîrtog. Am terminat Facultatea de Sociologie, iar acum coordonez un atelier de retuș în cadrul unui ONG și sunt body piercer.

Cine este Nodart și, mai ales, cum a apărut?

Nodart este un proiect creativ, foarte drag mie, de care mă ocup de 4 ani și care vorbește desprenoduri, fire și crearea de obiecte prin succesiuni de noduri. Cel mai des lucrez suporturi pentru plante, lămpi suspendate și bijuterii înnodate.

Ideea proiectului a apărut într-o perioadă dificilă din viața mea, când activitatea profesională nu îmi aducea foarte multă satisfacție. La momentul respectiv eram într-o mare căutare de activități creative prin care să evadez din rutina zilnică. Grădinăream, făceam cosmetice vegetale, învățam să cos la mașina de cusut. Nu aș putea spune exact când am descoperit macramé-ul, dar cand am început să învăț să fac noduri s-a mișcat ceva în mine. Am simțit o atracție puternică, combinată cu bucurie, curiozitate și mult entuziasm. Am fost cucerită de această activitate. Nodurile m-au ajutat să îmi regăsesc creativitatea, să mă cunosc mai bine. A însemnat o formă de terapie, un refugiu, o posibilitate de reconectare cu sufletul meu.

Spune-mi despre stilul tău de lucru. Ce te inspiră?

Sunt o persoană organizată și logică. Îmi plac formele și geometria iar asta cred că se vede și în stilul meu de lucru. Nu îmi place să am o schiță pe care să o urmez întocmai dar întotdeauna am în minte imaginea completă a lucrării înainte să mă apuc de ea. În timp ce înnod, mi se întâmplă să adaug peste imaginea inițială idei noi sau chiar experimente. Uneori însă, nodurile se așază ele cum vor, indiferent de ce am eu în minte. Este foarte, foarte interesant!

Cum a decurs procesul de creație în cazul suporturilor de plante realizate pentru noi? Ai urmat niște pași anume?

Iubesc suporturile de plante pentru utilitatea și atmosfera pe care o dau într-un spațiu. Având aceaste două lucruri în minte, mă așez la standerul de lucru și las nodurile să curgă. Daca știu detalii despre planta care va ‘locui’ în suport, țin cont și de asta. Urmăresc să nu incomodez planta sau să o înghesui, ci mai degrabă să așez nodurile astfel încât să o pun în evidență.

Ai o plantă preferată?

Imi plac foarte mult suculentele și plantele curgătoare. De asemenea, lalelele și bujorii au un loc special în inima mea.

Care este locul tău preferat de conectare cu natura?

Cu asta, muntele nu dă greș niciodată! Este preferatul meu. Iar dacă lângă el este și o apă -fie lac, pârâu sau râu, nu mai am nevoie de nimic!.

Pe foarte scurt, ea este Alexandra. Și deși aici povestește mai mult despre suporturile de plante, ea se așază la standerul ei de lucru, cu imagini clare despre lămpi suspendate și bijuterii înnodate. Dar nu vă promite că pe parcurs, nu vor interveni idei noi, creative și jucăușe.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *