Interviu cu Iuliana Grigoriu, Tactil Util

Pe Iuliana o știu din storyuri fugare de pe Instagramul lui Tactil Util. Dar oricât de fugare au fost ele, cu siguranță nu am putut uita imaginea atelierului ei armonizat cu plante și obiecte de ceramică. Am știut atunci că vreau să o cunosc și să îi propun să facem ceva frumos împreună.

Vă invit, așadar, să faceți cunoștință cu Iuliana Grigoriu, ceramista de la Tactil Util.

Iuliana, spune-ne despre tine. Cine ești tu? 

Eu sunt Iuliana Grigoriu. Mai multe despre mine? Hmmm! Am terminat Arhitectura, urmând domeniul în cadrul unor internship-uri, în afară. Mi-au plăcut unele mai mult decât altele, însă nu m-am simțit niciodată confortabilă cu lucratul în fața calculatorului, timp de 8 ore pe zi. După finalizarea ultimului internship în arhitectură, m-am gândit că poate ar fi mai bine să încerc și altceva. Și așa am descoperit ceramica.

Cum ai ajuns să iubești ceramica? 

Ceramica nu era ceea ce îmi imaginam eu că o să fac. În principiu, mă vedeam făcând lucru manual, însă putea fi chiar și lemn. În Lisabona, sunt multe ateliere de ceramică, așa că am început să le caut pe cele care îmi plăceau cel mai mult și să le las portofoliul meu. Inițial, am primit un răspuns de la un atelier – “avem două  locuri dar sunt deja ocupate”. După puțină vreme, însă, au revenit către mine și m-au anunțat că s-a eliberat un loc. Asta a fost șansa mea să lucrez într-un atelier și să fac ceramică. După o lună de lucrat aici, chiar am primit o comandă mare, la care am lucrat timp de două săptămâni. Mi-a plăcut mult experiența și cred că m-a format în ceea ce fac acum, aici. 

Cine este Tactil Util? 

Tactil Util este studioul meu de ceramică pe care l-am deschis în urma experienței din Lisabona. Am început optimist prin a face ceea ce îmi place. Mă înconjor aici de vaze, ghivece, căni, farfurii și multe, multe accesorii. Sper ca tot ceea ce fac aici, să placă și celorlalți.

Ce îmi poți spune despre stilul tău de lucru cu ceramica? 

Fac obiectele manual, fără roata olarului și fără să le torn. Fac o foaie de argilă, decupez formele și apoi le îmbin. Cel mai mult îmi place partea de construcție a unui obiect, pentru că în felul acesta, obiectele arată diferit chiar și atunci când sunt aceleași.  Lucrez cu mai multe tipuri de argilă, care sunt diferite din perspectiva culorii, a conținutului de șamotă (timp în care Iuliana ia ghiveciul și începe să îmi arate, din perspectivă tactilă, că șamota este acel nisip din argilă) și a temperaturii de ardere.

Spune-ne mai multe despre ghivecele create pentru Botanical pick-me-up.

La început, a fost o joacă de copil. Am făcut o foaie mareee de argilă,  am decupat cele două forme pe care mai apoi, le-am îmbinat manual, exact ca un copil. Le-am lăsat, timp de câteva zile, să se usuce bine. Apoi le-am șlefuit pe fiecare în parte, pentru ca tu să nu vezi urmele mele de degete (chicotim amândouă, fugind cu gândul la joaca de copil de la început). După șlefuire, urmează arderea. Le-am băgat în cuptor pentru o primă ardere la 900 °C. După ardere, am început procesul de glazurare. Asta presupune să torn glazura (care este lichidă) în interior, să acopăr toată suprafața și să elimin surplusul. Apoi, mă asigur că suprafața exterioară este curată, fără pete de glazură. Le-am ars, din nou, de data asta la 1250 °C.  A fost un proces lung, de aproximativ două săptămâni. Dar acum ghivecele sunt gata și abia aștept să le văd cu plante!

Ai o plantă preferată?

Toate sunt preferatele mele! Îmi place foarte mult Maranta pentru că face frunze încontinuu și acum îmi place și aia foarte mult (Iuliana îmi face semn spre noua ei plantă, comandată cu o seară înainte de la noi). 
Ne-am luat o mică pauză de povestit cum încă își mai caută puțin timp și energie ca să le și curețe, după ce termină cu șlefuitul obiectelor pe care le crează. Chiar și așa, plantele Iulianei arată foarte bine.

Care este locul preferat de conectare cu natura, aici, în București? 

Îmi place IOR-ul cel mai mult. Nu știu dacă este cel mai frumos parc pentru mine sau îl aleg doar pentru că am copilărit acolo. Acolo ne jucam, acolo mergeam cu părinții. Mă relaxează. Și Tineretului îmi place, pentru că este mai sălbatic. 

Iuliana, unde te găsim în următoarea perioadă?

Voi fi prezentă (alături de tactilele mele), la două dintre cele mai frumoase târguri de Crăciun din București – Mezanin Market (14-15 și 21-22 decembrie, la Palatul Universul) și Kătun – Târgul din Ajun (21-22 decembrie, la Maison 13) și cu siguranță, în Cluj, la Cluj Design Christmas Edition(din 13, 14 și 15 decembrie, laCasa TIFF și Cinema ARTA).

Vă anunț cu emoție că a noastră colaborare cu Tactil Util va deschide Colecția Mai Aproape de Natură despre care am scris mai multe aici.

Vă invit să faceți cunoștință cu mai multe lucruri tactile-utile, pe care le găsiți chiar aici.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *