La Povești despre Plante cu Ana

În a patra ediție Povești despre Plante o avem pe Ana Gaman. Cu Ana ne-am întâlnit prima dată prin Iunie, când am povestit despre minunatele lucrușoare pe care ea le crează din ață, mărgele și fetru. Despre Ana și pasiunea ei puteți descoperi mai multe, aici.

Tot cu ocazia acelui interviu, am aflat că Ana este iubitoare de ferigi. Mi-a plăcut atât de mult subiectul încât am decis să lăsăm loc în agendă pentru o revedere.

Zis și făcut! Vă invit pe mai departe să citiți povestea celor 26 de soiuri diferite de ferigi, crescute de Ana în balconul apartamentului său.

Ai ales să trăiești înconjurată de plante. Ce efecte crezi că pot avea plantele asupra spațiului tău sau de ce nu, a vieții tale?

De mică am fost înconjurată de plantele mamei și eram tare mândră de jungla de acasă. Mai târziu, când m-am mutat în apartament am observat că la finalul zilei aveam o stare de apatie și automat, am asociat asta cu lipsa plantelor cu care mă obișnuisem atât de mult. De altfel, îmi place cum arată, clar înfrumusețează casa. Și îmi place cum mă fac să mă simt. Este mica mea natură, în casă.

Știu că ai o pasiune pentru ferigi, în special. Câte ai în acest moment și ce te-a atras la ele? 

Toată povestea a început destul de simplu. Într-o toamnă am renovat balconul și l-am închis. Am decis că ar veni bine o plantă pe noul pervaz și așa mi-am cumpărat prima ferigă (un Asplenium). Cred că decizia a fost bazată pe faptul că mi-a amintit de ferigile imense de pe vremea când noi nici nu existam și de cât de reziliente sunt. Și vară și iarnă, balconul a fost casa ei și de la dimensiunea standard din magazin, acum are frunze lungi care ajung la un metru.

Ăsta a fost doar începutul. Acum am ajuns să am 26 de soiuri diferite dar mult mai multe ghivece pentru că am și dubluri dar și „mini-ferigi” pe care le-am crescut din spori.

Cum este să crești o ferigă din spori? Sunt anumiți pași de urmat?

Dacă vrei să crești ferigi din spori este super ușor, doar că e nevoie de multă răbdare pentru că durează și foarte mult.

O să îți spun ce am făcut eu. Am adunat spori de la prima ferigă la care i-am văzut. Într-o cutiuță de plastic am pus pământ pentru plante carnivore, peste care am presărat sporii. Am umezit pământul, am pus capacul și am lăsat cutiuța într-un loc ferit de soare. Abia după câteva luni au început să se formeze gametofiții, prima fază din viața unei ferigi. După alte câteva luni au început să apară frunzulițele. Când nu au mai încăput în cutiuță le-am mutat în alta mai mare, unde am adăugat pietre, cărbune activ și sphagnum moss. După ce au mai crescut, le-am mutat într-o mini-seră care nu era închisă ermetic tocmai pentru că în punctul ăsta e bine să fie cât de cât expuse la curenții de aer. De altfel, aveam grijă să le mai ud din când în când.  După șase luni frunzele aveau aproximativ cinci centimetri. Când n-au mai avut loc nici în mini-seră le-am separat și le-am plantat în ghivece – undeva la trei-cinci plăntuțe într-un ghiveci. Iar acum aștept să crească și mai mult!

Cum îți menții ferigile fericite și sănătoase?

Ferigile de la bloc stau toate într-un balcon închis, îndreptat spre est, unde au soare direct doar dimineața și lumină suficientă în orice alt moment al zilei. Mă asigur că au pământul umed mereu și tai frunzele moarte (apropo de asta, e normal să se mai usuce din frunze atât timp cât cresc altele). Pe timp de vară le mai fac duș și le pun apă în farfurie, dar în ceea ce privește umiditatea cred că se și ajută între ele. Iarna trecută le-am despărțit iar pe cele sensibile la temperaturi joase le-am mutat într-o cameră dar nu le-a priit. Așa că iarna asta mă gândesc să le las împreună în balcon și o să am grijă să nu le fie prea frig.

Cum se înțelege pisica cu ele?

Pisica adoră frunzele uscate. E mereu cu mine când sunt printre plante și așteaptă să îi mai dau câte ceva de ros. Pe lângă asta, am lăsat pe jos o farfurie în care sunt tot timpul frunze uscate pentru ea. Cu alte plante din casă a mai avut aventuri dar cu ferigile s-a rezumat la câteva frunze ronțăite. Asta și pentru că nu e niciodată singură cu ele.

Ai o ferigă preferată?

Îmi plac toate dar cele mai interesante mi se par cele cu rizomi care ies din pământ, eventual din ghiveci dacă nu au suficient spațiu. Polypodium formosanum e pe listă acum, special pentru rizomi. 

Mulțumim pentru poveste, Ana! Noi o urmărim cu drag pe Ana pe pagina ei de Instagram și vă recomandăm și vouă să o faceți.

Photo Credits: Ana Gaman

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *