La Povești despre Plante cu Ana

În a treia ediție Povești despre Plante o avem pe Ana Dascălu. Suntem recunoscători că ai decis să ne povestești despre viața cu plantele, motanul Fargo și pasiunile tale.

Ana, vrem să te cunoaștem. Ce ne poți spune despre tine?

Salutări, eu sunt Ana și pot spune despre mine că am mai multe pasiuni care se susţin una pe cealaltă într-un sincron tare frumos. În timpul liber ador să fac fotografii şi pentru că în ultima perioadă mi-a fost dat să stau mai mult în casă, “modelele” cele mai apropiate au devenit plantele şi motanul Fargo. Întotdeauna mi-a făcut plăcere să fac şi altceva pe lângă job – de la proiectul de bijuterii handmade din liceu cu sora mea, la colaborări de traduceri, traininguri, evenimente foto şi social media. 

Ai ales să trăiești înconjurată de plante. Ce efecte crezi că au plantele asupra spațiului tău sau de ce nu, a vieții tale?

Sunt un introvertit clasic și este important pentru mine să am o casă cât mai cozy tocmai pentru că-mi petrec mult timp aici. Simți nevoia să aduci puțină natură mai aproape de tine, mai ales când stai la bloc. Cel puțin eu asta am simțit. Plantele au apărut una câte una în casa mea şi chiar mi-am instalat şi un hamac pentru un vibe de grădină. Multă vreme am evitat să cresc plante de apartament, ca urmare a eşecurilor avute cu câteva ghivece cu flori. Recent, am descoperit farmecul plantelor cu frunze decorative şi asta a simplificat mult lucrurile. Acum cred că mi s-ar părea foarte tristă casa fără plante.

Cum e viața cu Fargo și cu plantele?

Este o reală provocare! Tot aud de pisici care ignoră complet plantele. Ei bine, motanul meu nu e aşa. Credeam că Fargo se va obişnui cu ele, dar de fiecare dată când lăsam plante în locuri accesibile lui, a doua zi găseam frunze ronţăite, deşi își primește iarba preferată zilnic. A gustat până şi nişte Pothos – nu a păţit nimic, dar de atunci nu mai risc mai ales când e vorba de plante toxice pentru animale. Acum toate plantele sunt sus pe rafturi. Fargo se bucură când trebuie să schimb ghivece sau când tai crenguţe pentru propagare, se aşază alături de mine şi admiră.

Cum îți păstrezi plantele sănătoase și fericite? Ai un secret pe care să îl împărtășești cu noi?

Sinceră să fiu, secretul este să creşti plante care se potrivesc condiţiilor pe care le poţi oferi în casă. Am început cu plante care rezistă în lumină indirectă, pe NV: Golden Pothos, Sygnonium, Orhidee, Dracaena. De exemplu, nu cred că ar avea rost să adaug un Croton în colecția mea de plante, i-ar dispărea rapid coloritul. Nici suculente sau cactuşi nu ţin, dar recunosc că am o Echeveria ‘Perle von Nurnberg’ la al cărui mov prăfuit nu am putut rezista – totuși, are program de soare zilnic afară, pe aparatul de aer condiţionat.

Contra aerului uscat am gasit online o variantă de umidificator micuţ fără fir, pe care îl pot muta oriunde între plante, de obicei pe lângă monstere şi palmierul pitic.

Care este planta ta preferată și de ce?

Prima plantă pe care am reuşit să o propag a fost Monstera Deliciosa. M-a încantat atât de tare reuşita încat mi-a dat curaj să încerc şi cu altele. Plus că nimic nu se compară cu forma frunzei fenestrate de monstera. Arată bine oriunde o pui! Curgătoarele preferate sunt String of Hearts şi Neon Pothos. Acum visez să găsesc Caladium (Moonlight sau White Queen).

Visezi la a avea și mai multe plante? E acesta un plan de viitor?

Îmi plac plantele dar nu mă consider un colecţionar adevarat. Nu cumpăr plante doar pentru că nu le am (deocamdată, hihi), ci doar dacă îmi plac nespus de mult. Nu am această mândrie de a avea plante rare. Majoritatea plantelor le-am obţinut din frunze sau butaşi primite de la prieteni, de la mama şi de la alţi oameni drăguţi. Ai un sentiment foarte plăcut atunci când reuşeşti să creşti o plantă întreagă de la zero.

Mulțumim pentru poveste, Ana! Noi o urmărim cu drag pe Ana pe pagina ei de Instagram (ana_photovanilla) și vă recomandăm și vouă să o faceți.

Photo Credits: Ana Dascălu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *