Descrierea se potrivește tuturor varietăților din specia Alocasia.

lUMINA

Alocasia preferă lumina naturală puternică, dar filtrată. Poate supraviețui în spații umbrite dar nu vor mai avea parte de o dezvoltare armonioasă. Nu o puneți în lumina directă a soarelui și nici în locuri întunecoase, lipsite de lumină.

apa

Alocasia preferă un sol umed pe tot parcursul anului. Este o planta iubitoare de apă însă există o linie destul de fină. Solul trebuie să se păstreze umed, nu ud. În lunile reci (mijlocul toamnei – iarnă), când planta intră în repaus, Alocasia are nevoie de mai puțină apă. Lăsați 2-5 centimetri de sol să devină aproape uscați înainte de udare (puteți verifica cu testul degetului sau cu un tester de sol specializat). Acest lucru va ajuta la menținerea solului umed, în mod uniform. Un sol ud poate duce la infecții fungice. Nu lăsați solul plantei să se usuce complet.

temperatura

Alocasia preferă temperaturile cuprinse între 18-25 grade C. Pot suferi sub 15 Celsius. Unele varietăți pot rămâne fără frunze în sezonul rece și vor răsări din rizomi. Evitați schimbările bruște de temperatură și curenții de aer rece.

umiditatea

Preferă un mediu umed, peste 50%. Pentru a crește umiditatea în jurul plantei, așezați-o pe o tăviță umplută cu pietricele și apoi adăugați apă până când ajunge la baza ghiveciului. Așezați planta departe de curentul rece de la ferestre, uși și aer condiționat, precum și de calorifer sau alte surse de căldură. 

solul

Alocasia are nevoie de un sol bine drenat sau de un sol argilos.

transplantarea

Alocasia este o plantă cu o creștere rapidă și este necesar să fie transplantată anual, într-un ghiveci mai mare ( cu 2-3 centimetri mai mare decât cel inițial), în sol bine aerisit, drenat sau argilos. 

fertilizarea

Alocasia are nevoie de hrană, lunar, în perioada de creștere (primăvară- început de toamnă). Nu se oferă îngrășământ în sezonul rece (mijlocul toamnei – iarna) și nici dacă este transplantată de curând, în sol proaspăt.

TOXICITATEA

Alocasia este toxică pentru oameni și animale. Țineți planta departe de copii și de animalele de companie.

DĂUNĂTORI ȘI BOLI

Cei mai comuni dăunători care pot invada o Alocasia sunt paianjenii, afidele și mealybugs. De asemenea, Alocasia poate fi destul de sensibilă la o varietate de boli precum, putregaiul rădăcinii, tulpinii și frunzelor dar și la infecția cu Xanthomonas (pătarea frunzelor). Semnele bolilor sunt de obicei, petele negre sau maro închis pe frunze și o margine gălbuie în jurul petelor. Păstrați planta curată, curățând frunzele de praf cu un prosop fin. Pulverizați planta cu un amestec de apă caldă și săpun antibacterian, la fiecare două săptămâni pentru a preveni apariția acestor dăunători. Dacă planta este deja infestată, utilizați ca primă opțiune, un ulei de neem bio. Dacă este o infestație foarte avansată, este posibil să fie nevoie de intervenția unui insecticid mai puternic, caz în care recomandăm o vizită la fitofarmacie pentru o recomandare precisă de insecticid. Bolile pot fi prevenite cu ajutorul unor practici adecvate de udare (sol umed, nu ud), păstrați frunzele uscate și asigurați o circulație adecvată a aerului în jurul și în apropierea plantei.

probleme frecvente

  • Îngălbenirea sau pătarea frunzelor indică că planta a fost supra udată. Lăsați solul să se usuce înainte de a uda planta din nou, mai ales iarna. Asigurați-vă că în urma udării, farfuria sau ghiveciul decorativ nu reține apă și planta nu stă cu rădăcinile în ea.
  • Uscarea frunzelor la margici indică că planta a primit prea puțină apă sau a fost plasată în lumina directă a soarelui. Udați planta în profunzime, până când apa iese prin găurile de drenaj ale ghiveciului și mențineți solul umed, nu ud. Asigurați-vă că planta primește numai lumină naturală indirectă și filtrată (lumina soarelui nu ajunge în mod direct pe frunzele plantei).
  • Ofilirea și căderea frunzelor este un fenomen natural și normal în sezonul rece (toamnă-iarnă) și indică faptul că planta intră în repaus. Nu vă panicați dacă se întâmplă acest lucru, reduceți cantitatea de apă și plasați planta cât mai aproape de o sursă de lumină naturală.