Descrierea se potrivește tuturor varietăților din specia Homalomena.

 

LUMINA

Pentru a se dezvolta foarte bine, Homalomena are nevoie de lumină medie, indirectă, mai ales în sezonul său de creștere ( primăvară – mijlocul toamnei). Se poate adapta unei lumini slabe, specifică unui spațiu aflat în semi-umbră dar creșterea nu va fi la fel de constantă. Lumina puternică și directă nu îi face bine, în acest caz frunzele i se vor arde.

APA

Cantitatea de apă pe care Homalomena o primește este vitală pentru creșterea și dezvoltarea ei. Are nevoie ca solul să fie umed, pe tot parcursul anului. Nu ud, pentru că atunci vor interveni probleme precum putrezirea rădăcinilor și îngălbenirea frunzelor și nici uscat, caz în care frunzele se vor decolora sau se vor arde la vârfuri (dacă planta are solul uscat o perioadă mai lungă de timp). Trucul pentru un sol umed este să lăsați primii 2 centimentri de pământ să se usuce până să interveniți cu o nouă udare. Udați planta suficient, până când aceasta iese prin găurile de drenaj ale ghiveciului. Surplusul de apă din farfurie sau din ghiveciul decorativ trebuie îndepărtat pentru a preveni putrezirea rădăcinilor. În perioada de creștere, din primăvară până în toamnă, Homalomena va avea nevoie de mai multă apă, caz în care se vor urmări aceeași pași dar veți crește frecvența udării (veți observa că în această perioadă pământul plantei se usucă mult mai repede). Pentru o Homalomena sănătoasă, folosiți apă călduță, la temperatura camerei.

TEMPERATURA

Fiind o plantă tropicală, Homalomena preferă un mediu cald și umed. Prosperă la temperaturi de peste 21°C și poate suferi la temperaturi de sub 15°C. Dacă este expusă la temperaturi reci o perioadă prelungită sau la curenți de aer, frunzele vor deveni galbene și vor muri în cele din urmă.

UMIDITATEA

Homalomena se dezvoltă bine cu o umiditate medie. Desigur că va aprecia umiditate adăugată, mai ales dacă aerul este mai mult uscat decât umed. Pentru a crește umiditatea în jurul plantei, o puteți așeza pe o tăviță umplută cu pietricele în care adăugați apă până când ajunge la baza ghiveciului. Dacă locuința are un aer foarte uscat, va fi necesar un umidificator mic, care poate fi plasat în apropierea plantei. Așezați planta departe de curentul rece de la ferestre, uși și aer condiționat, precum și de calorifer sau alte surse de căldură. 

SOLUL

Homalomena nu este o plantă pretențioasă atunci când vine vorba despre solul în care este plantată. Se dezvoltă bine într-un sol acid și bine drenat. solurile sau mediile ușoare, lutoase, bine drenate, fertile, acide. Dacă descoperiți că solul ales reține prea multă apă, încercați să îl amestecați cu nisip, pietriș sau perlit, acestea ajutând la drenaj. Asigurați-vă că ghiveciul în care este planta are și găuri de drenaj.

TRANSPLANTAREA

Homalomena este o plantă cu creștere lentă, ceea ce înseamnă că nu are nevoie de transplantare recurentă. Dacă este cazul, planta se va transplanta într-un ghiveci mai mare cu 2-3 cm în diametru față de cel anterior, în sol bine drenat.

FERTILIZAREA

Homalomena poate fi hrănită cu un îngrășământ general pentru plante de apartament, diluat la jumătate din puterea recomandată, o dată pe lună, în timpul sezonului de creștere (din primăvară până în toamnă). În sezonul rece planta intră în repaos și nu mai este nevoie să îi oferiți noi nutrienți, Nu se oferă îngrășământ dacă planta a fost transplantată în ultimele 1-2 luni pentru că poate suferi arsuri.

TOXICITATEA

Homalomena este toxică pentru oameni și animale, doar dacă este ingerată. Țineți planta departe de copii și de animalele de companie.

DĂUNĂTORI ȘI BOLI

Deși nu este foarte sensibilă la dăunători, Homalomema poate agăța păianjeni și mealybugs, dăunători foarte întâlniți la plantele de interior. O boală generală la această plantă este de natură fungică (putrezirea rădăcinilor) cauzată de supra-udarea plantei. 

Păstrați planta curată, curățând frunzele de praf cu un prosop fin. Pulverizați planta cu un amestec de apă caldă și săpun antibacterian, la fiecare două săptămâni pentru a preveni apariția acestor dăunători. Dacă planta este deja infestată, utilizați ca primă opțiune, un ulei de neem bio, după ce i-ați făcut un duș și o pulverizare cu apă și săpun. Dacă este o infestație foarte avansată, este posibil să fie nevoie de intervenția unui insecticid mai puternic, caz în care recomandăm o vizită la fitofarmacie pentru o recomandare precisă de insecticid. Bolile pot fi prevenite cu ajutorul unor practici adecvate de udare (sol umed, nu ud), păstrați frunzele uscate și asigurați o circulație adecvată a aerului în jurul și în apropierea plantei.

PROBLEME FRECVENTE

  • Frunzele se îngălbenesc. Este natural și firesc ca frunzele de la bază și frunzele mature să se îngălbenească. Este de ajuns să le tăiați cu un clește dezinfectat în prealabil. Însă, dacă frunzele se îngălbenesc cu o frecvență rapidă sau dacă se îngălbenesc mai multe dintr-o dată, poate fi din cauza temperaturii scăzute sau din cauza unei cantități prea mari de apă. Feriți planta de curenți de aer rece și lăsați solul să se usuce între udări.
  • Frunzele se lasă în jos. Acest fenomen este unul natural și apare atunci când Homalomena are nevoie de mai multă apă. Este felul ei de ați arăta că are nevoie de apă și un indicator pentru tine în ceea ce privește stabilirea unei rutine de udare.