Descrierea se potrivește tuturor varietăților de Maranta.

LUMINA

Maranta se adaptează la mai multe condiții de lumină însă pentru a se dezvolta armonios are nevoie de lumină puternică, indirectă, filtrată.

Agățați sau așezați planta într-un spațiu unde va primi lumina indirectă a soarelui. Nu așezați planta în lumina directă a soarelui, deoarece va arde frunzele, frunzele vor dezvolta pete sau se vor estompa în intensitatea culorii. Maranta tolerează și zonele cu lumină scăzută. În timpul iernii, când plantele intră în repaus (și uneori rămân complet fără frunze), oferiți-le lumină puternică pentru a menține creșterea.

APA

Frecvența udării. Maranta are nevoie de udări regulate în sezonul de creștere (primăvară-vară), de două ori pe săptămână, ținând cont și de condițiile sale de creștere. Udați ocazional în sezonul rece (toamnă-iarnă), o dată pe săptămână, ținând cont și de condițiile sale de creștere. Maranta se udă ori de câte ori stratul superior (2-3 cm) devine uscat. Nu lăsați pământul plantei să se usuce complet. Maranta este o plantă sensibilă la secetă și nu va prospera dacă va fi lăsată fără apă o perioadă mai lungă de timp. 

Cantitatea de apă. Udați planta suficient, până când aceasta iese prin găurile de drenaj ale ghiveciului. Surplusul de apă din farfurie sau din ghiveciul decorativ trebuie îndepărtat pentru a preveni putrezirea rădăcinilor. 

TEMPERATURA

Maranta se simte bine la temperaturi între 15-26 °C și poate suferi la temperaturi de sub 15°C sau la scăderi bruște de temperatură. Evitați curenții reci  de aer și fluxul de aer direct de la aerul condiționat și calorifere în lunile de iarnă.

UMIDITATEA

Maranta este iubitoare de umiditate. Pentru a crește umiditatea în jurul plantei, o puteți așeza pe o tăviță umplută cu pietricele în care adăugați apă până când ajunge la baza ghiveciului. Dacă locuința are un aer foarte uscat, va fi necesar un umidificator mic, care poate fi plasat în apropierea plantei.

SOLUL

Maranta prosperă într-o varietate de soluri, atât timp cât este bine drenat. Pentru a îmbunătăți drenajul, adăugați pietre sau pietriș pe fundul vasului și asigurați-vă că vasul are găuri de drenaj ample.

TRANSPLANTAREA

Maranta Leuconeura este o plantă cu creștere lentă, ceea ce înseamnă că nu are nevoie de transplantare recurentă. Dacă este însă cazul, transplantați planta  într-un ghiveci cu diametru cu 2-3 cm mai mare decât cel inițial. 

FERTILIZAREA

Maranta poate fi hrănită cu un îngrășământ general pentru plante de apartament, diluat la jumătate din puterea recomandată, o dată la două săptămâni, în timpul sezonului de creștere (din primăvară până în toamnă). În sezonul rece planta intră în repaos și nu mai este nevoie să îi oferiți noi nutrienți, Nu se oferă îngrășământ dacă planta a fost transplantată în ultimele 1-2 luni pentru că poate suferi arsuri. Nu fertilizați planta dacă pământul este uscat ci în timpul sau imediat după o udare.

TOXICITATEA

Maranta nu este toxică pentru pisici, căței și oameni.