Descrierea se potrivește tuturor varietăților din specia Monstera.

LUMINA

Monstera se adaptează la mai multe condiții de lumină. Pentru a se dezvolta foarte bine, ea are nevoie de lumină puternică dar indirectă, mai ales în sezonul său de creștere ( primăvară-vară). Se poate adapta unei lumini slabe, specifică unui spațiu aflat în semi-umbră dar creșterea nu va fi la fel de constantă. Lumina puternică și directă nu îi face bine, în acest caz frunzele i se vor arde.

APA

Frecvența udării. Monstera are nevoie de udări regulate în sezonul de creștere (primăvară-vară), o dată sau de două ori pe săptămână, ținând cont și de condițiile sale de creștere. Udați ocazional în sezonul rece (toamnă-iarnă), o dată pe săptămână sau o dată la două săptămâni, în funcție de celelalte condiții de creștere. Monstera preferă un sol ușor umed. Nu ud, pentru că atunci vor interveni probleme precum putrezirea rădăcinilor și îngălbenirea frunzelor și nici uscat, caz în care frunzele se vor decolora sau se vor arde la vârfuri (dacă planta are solul uscat o perioadă mai lungă de timp). Trucul pentru un sol umed este să lăsați primii 2 centimetri de pământ să se usuce până să interveniți cu o nouă udare.

Cantitatea de apă. Udați planta suficient, până când aceasta iese prin găurile de drenaj ale ghiveciului. Surplusul de apă din farfurie sau din ghiveciul decorativ trebuie îndepărtat pentru a preveni putrezirea rădăcinilor. 

TEMPERATURA

Monstera se simte bine la temperaturi între 15-26 °C și poate suferi la temperaturi de sub 15°C sau la scăderi bruște de temperatură. Evitați curenții reci și fluxul de aer direct de la aer condiționat și calorifere în lunile de iarnă.

UMIDITATEA

Monstera se dezvoltă bine cu o umiditate medie. Desigur că va aprecia umiditate adăugată, mai ales dacă aerul este mai uscat. Pentru a crește umiditatea în jurul plantei, o puteți așeza pe o tăviță umplută cu pietricele în care adăugați apă până când ajunge la baza ghiveciului. Dacă locuința are un aer foarte uscat, va fi necesar un umidificator mic, care poate fi plasat în apropierea plantei.

SOLUL

Monstera are nevoie de substrat pe bază de turbă, bine drenat și ușor umed. Dacă descoperiți că solul ales reține prea multă apă, încercați să îl amestecați cu nisip, pietriș sau perlit, acestea ajutând la drenaj. Asigurați-vă că ghiveciul în care este planta are și găuri de drenaj/ scurgere a apei.

TRANSPLANTAREA

Monstera este o plantă cu creștere moderată, ceea ce înseamnă că nu are nevoie de transplantare recurentă. În cele mai multe cazuri, Monstera își depășește ghiveciul în 1-2 ani. Transplantați într-un ghiveci cu câțiva centimetri mai lat și mai adânc pentru a permite creșterea. Această plantă preferă ghivece poroase precum teracota sau lut, pentru că le place fluxul de aer și drenajul însă orice ghiveci cu găuri de drenaj va fi potrivit, indiferent de material. 

FERTILIZAREA

Monstera poate fi hrănită cu un îngrășământ general pentru plante de apartament, diluat la jumătate din puterea recomandată, o dată pe lună, în timpul sezonului de creștere (din primăvară până în toamnă). În sezonul rece planta intră în repaos și nu mai este nevoie să îi oferiți noi nutrienți, Nu se oferă îngrășământ dacă planta a fost transplantată în ultimele 1-2 luni pentru că poate suferi arsuri. Nu fertilizați planta dacă pământul este uscat ci în timpul sau imediat după o udare.

TOXICITATEA

Monstera este toxică pentru oameni și animale, doar dacă este ingerată. Țineți planta departe de copii și de animalele de companie.