Descrierea se potrivește varietăților Zamioculcas Zamiifolia.

LUMINA

ZZ este o plantă care se adaptează extrem de ușor la mai multe condiții de lumină, ceea ce o face o plantă perfectă pentru orice interior. Se dezvoltă cel mai bine dacă are parte de lumină puternică dar filtrată, însă se adaptează și la un spațiu aflat în semi-umbră. Poate supraviețui unui spațiu umbrit, fără lumină naturală dar creșterea va încetini. Lumina puternică dar directă nu îi face bine, în acest caz frunzele i se vor îngălbeni sau chiar se vor arde.

APA

Datorită rizomilor, ZZ este extrem de tolerantă la uscăciune, de aceea poate face față udărilor rare. Are nevoie să fie udată odată ce solul se usucă complet. Referitor la frecvența udării, ZZ poate primi apă o dată la două săptămâni în sezonul cald și o dată pe lună în sezonul rece, ținând însă cont și de condițiile ei de creștere. Dacă este necesar, ZZ poate supraviețui luni de zile fără apă, așa că este mai bine să-ți uzi planta mai des decât să-i dai prea multă apă. Cât despre cantitatea de apă, udați planta suficient, până când aceasta iese prin găurile de drenaj ale ghiveciului. Surplusul de apă din farfurie sau din ghiveciul decorativ trebuie îndepărtat pentru a preveni putrezirea rădăcinilor. 

TEMPERATURA

ZZ se simte bine la o temperatură medie. ZZ nu tolerează temperaturile scăzute, sub 10°C așa că evitați să puneți planta într-un spațiu unde ar putea pătrunde aer rece (ușă, geam).

UMIDITATEA

ZZ se simte bine cu o umiditate medie. Evitați să puneți planta într-un spațiu unde aerul este foarte uscat (lângă sau pe calorifer, pe jos, în cazul încălzirii în pardoseală).

SOLUL

ZZ nu este o plantă pretențioasă în ceea ce privește pământul în care este plantată, atât timp cât este bine drenat. Majoritatea amestecurilor standard de substrat sunt de ajuns pentru această plantă. Dacă este necesar un drenaj suplimentar, adăugarea de perlit sau nisip va ajuta.

TRANSPLANTAREA

ZZ preferă să stea înghesuită astfel că nu este necesară transplantarea recurentă. ZZ are nevoie de transplantare în momentul în care rizomii se văd la suprafața pământului sau aceștia au deformat ghiveciul. Momentul ideal pentru transplantare este la sfârșitul primăverii sau începutul verii, când ZZ se află în perioada de creștere activă. Scoateți ușor planta din ghiveciul ei vechi și puneți-o în cel nou cu pământ proaspăt. Apoi, udați planta bine.

FERTILIZAREA

ZZ nu necesită fertilizare regulată pentru a de se dezvolta. Cu toate acestea, pentru a menține planta într-o stare optimă de sănătate, fertilizați-vă planta cu îngrășământ general pentru plante de interior, diluat la jumătate din puterea recomandată, de una până la două ori în timpul sezonului său de creștere activă.

TOXICITATEA

ZZ este toxică pentru oameni și animale, dacă este ingerată. Țineți planta departe de copii și de animalele de companie.

DĂUNĂTORI ȘI BOLI

ZZ poate agăța afide,păianjeni și mealybugs, dăunători foarte întâlniți la plantele de interior. O boală generală la această plantă este de natură fungică (putrezirea rădăcinilor) cauzată de supra-udarea plantei. Păstrați planta curată, curățând frunzele de praf cu un prosop fin. Pulverizați planta cu un amestec de apă caldă și săpun antibacterian, la fiecare două săptămâni pentru a preveni apariția acestor dăunători. Dacă planta este deja infestată, utilizați ca primă opțiune, un ulei de neem bio, după ce i-ați făcut un duș și o pulverizare cu apă și săpun. Dacă este o infestație foarte avansată, este posibil să fie nevoie de intervenția unui insecticid mai puternic, caz în care recomandăm o vizită la fitofarmacie pentru o recomandare precisă de insecticid. Bolile pot fi prevenite cu ajutorul unor practici adecvate de udare (sol umed, nu ud), păstrați frunzele uscate și asigurați o circulație adecvată a aerului în jurul și în apropierea plantei.

PROBLEME FRECVENTE
  • Frunzele se îngălbenesc. Acest fenomen se întâmplă din cauza supra-udării. ZZ are rezerve de apă în rizomi, motiv pentru care și frecvența udării în cazul acestei plante este destul de mare (la 2 săptămâni în sezonul cald, la o lună în sezonul rece). Nu udați planta decât atunci când solul s-a uscat în totalitate. 
  • Frunzele cad. Acest fenomen se întâmplă din cauza lipsei apei. Este important să nu confundați cantitatea de apă cu frecvența udării. ZZ se udă rar, la 2 săptămâni în sezonul cald și la o lună în sezonul rece, însă, în ambele situații, cantitatea de apă trebuie să rămână aceeași. Udați planta în profunzime, până când apa iese prin găurile de drenaj ale vasului.